U okviru projekta i realizacije Elementa projekta 2: Poučavanje poučavatelja-jačanje kapaciteta izvoditelja studijskog programa, članovi projektnog tima boravili su od 22. do 28. svibnja 2016. godine na studijskom putovanju u Finskoj.

Cilj studijskog boravka u Finskoj bio je upoznati se s načinom vođenja i upravljanja odgojno-obrazovanim ustanovama na svim razinama obrazovnog sustava. Članovi projektnog tima su se susreli s ravnateljima u njihovim odgojno-obrazovanim ustanovama, a kroz posjete školama i razgovore s ravnateljima upoznali su se s neposrednim radom ravnatelja, njihovim kompetencijama, načinom profesionalnog usavršavanja i njihovim daljnjim očekivanim postignućima u ravnateljskom poslu u javnim predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Članovi projektnog tima tijekom studijskog boravka u Finskoj posjetili su sljedeće odgojno-obrazovne ustanove u gradu Tampere:

  • dječji vrtić Kalkunvuori (Kalkunvuori Kindergarden), ravnateljica gospođa Kirsi Lahtinen,
  • osnovna škola Leinola (Leinola School), ravnateljica gospođa Ulla Hiltunen,
  • osnovna škola Yli-Ii (Yli-Iin School, Oulu), ravnatelj gospodin Jukka Miettunen,
  • gimnazija Tampere Lyseo (Tampereen Lyseon Lukio High School), ravnateljica gospođa Heini Mäenpää,
  • srednja strukovna škola Tredu (Tampere Vocational College Tredu), ravnateljica gospođa Merja Laaksonen.

Svi susreti u navedenim ustanovama obuhvaćali su formalne razgovore s ravnateljima i nastavnim osobljem, kao i učenicima. Tijekom kraćeg boravka u Helsinkiju članovi projektnog tima posjetili su Udrugu finskih ravnatelja (The Association of Finnish Principals) gdje ih je tajnik Udruge gospodin Toni Lehtinen upoznao sa specifičnostima ravnateljske profesije u Finskoj.

Učenje kroz iskustva finskih ravnatelja, primjeri i uvid u različite sastavnice vođenja i upravljanja odgojno-obrazovanim ustanovama, kao i analiza modela obrazovanja i kontinuiranog profesionalnog usavršavanja ravnatelja, temelj je za različite znanstveno-stručne analize u okviru projekta koje za cilj imaju identificiranje optimalnih rješenja daljnjeg razvoja kompetencija ravnatelja u hrvatskom odgojno-obrazovanom sustavu.

Članovi projektnog tima zahvaljuju svim ravnateljima i nastavnom osoblju s kojima su proveli ugodne i konstruktivne razgovore, kao i domaćinima iz organizacije Learning Scoop na čelu s gospođom Elinom Harju na njihovoj srdačnoj susretljivosti. Ista organizacija je na svojim internetskim stranicama izvijestila o posjetu projektnog tima, a izvješće se može preuzeti putem linka: http://learningscoop.fi/en/leading-learning-and-croatian-researchers-in-finland/.

Nositelj projekta

sveuciliste_u_zadru2

Partneri u projektu

ekonomski_fakultet
fakultet_za_odgojne_i_obrazovne_znanosti

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

europska_unija
razvoj_ljudskih_potencijala
strukturni_fondovi

Izradu ove internetske stranice financirala je Europska unija iz Europskog Socijalnog fonda

Izrada ove internetske stranice isključiva je odgovornost Sveučilišta u Zadru